Over Cicero

De drijvende kracht achter Cicero is Lukas Groenewold, die als chefkok werkte in verschillende restaurants. Toen de kans zich voordeed om op proef een falafelkraam te starten in Leeuwarden, greep hij die aan. De proef in Leeuwarden werd een groot succes en leidde tot de definitieve vestiging van Cicero op de huidige standplaats: de kiosk in hartje Meppel. Pleisterplaats voor heel vegan en vegetarisch Meppel, Zwolle en wijde omtrek. 

Inmiddels is er een enthousiast Cicero-team. We ontwikkelen en maken bij Cicero met veel plezier alle gerechten zelf. In onze receptuur heeft elk gerecht een unieke smaak. We blijven schaven en uitproberen, en verrassen je telkens weer door nieuwe smaken en gerechtjes en variaties daarop.

Voor het Cicero-team staan vriendelijkheid en gastvrijheid even hoog genoteerd als de kwaliteit van het eten. Cicero: lekker eten en een warme glimlach!

‘Wij verkopen de falafel die wij zelf graag willen eten’

Cicero Meppel

Onze filosofie

De kikkererwt (cicer arietinum), een eetbare peulvrucht afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en India, ligt aan de basis van onze falafel. De falafel is het belangrijkste bestanddeel van onze menukaart, gemaakt volgens geheime receptuur.

De falafel is een eigentijds, groen fastfoodalternatief dat lekker is, duurzaam en gezond. De vezelrijke kikkererwt zit vol met ijzer, calcium en eiwitten, vitamines en mineralen. Kikkererwten verlagen je footprint én je cholesterol, en dat is goed voor je bloedvaten. Al onze ingrediënten komen zoveel mogelijk uit de buurt, we maken geen onnodige vlieguren.

Eten volgens Cicero

Vind je ook dat eten in de eerste plaats heerlijk moet zijn? En dat het daarnaast reuze fijn is als het niet alleen goed smaakt, maar nog gezond is ook en bijdraagt aan een betere wereld? Dan ben je bij ons helemaal aan het goede adres! Want dat is waar we bij Cicero voor staan: heerlijk en gezond eten én we willen bijdragen aan een betere wereld.

Heerlijk

We maken (bijna) alles zelf waardoor we precies weten wat er in onze gerechten gaat. We kiezen voor leveranciers die óók uitgaan van de beste kwaliteit én aandacht voor het milieu. Bij hen kopen we onze ingrediënten zo vers mogelijk in, ook onze friet.

De falafel, tabouleh en hummus bereiden we met verse kruiden als peterselie en koriander, heerlijke specerijen zoals komijn, geurige knoflook, smakelijke kikkererwten en goeie bulgur.

De groenten voor onze royaal belegde falafelbroodjes en onze tabouleh leggen we zelf in, in eigengemaakte marinade.  Ook de chutneys, die we los of bij de hummus serveren, zijn uit eigen keuken. Net als de tahin, het verrukkelijke sausje, gemaakt van onder andere geroosterde sesam, citroen en komijn).

De pittige vinaigrette, die je desgewenst kunt toevoegen, maken we zelf met o.a. verse groene, gele of rode pepertjes.

Gezond

Hierover kunnen we kort zijn. Nergens gebruiken we kunstmatige toevoegingen, dus geen conserveermiddelen, geur- of smaakstoffen. Dat hebben onze gerechten ook niet nodig, die barsten al van de smaken, geuren en kleuren!

De plantaardige eiwitten en vetten die we gebruiken, passen uitstekend bij een gezonde leefwijze. Sowieso passen onze gerechten helemaal in het als gezond bekendstaande Mediterrane eetpatroon, sterker nog: ze komen daaruit voort (linkje 6*)!

Betere wereld

We kiezen bewust voor plantaardig eten. Zo dragen we bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en daarmee aan het beperken van de klimaatopwarming. Bovendien is er voor plantaardig eten minder grondoppervlak nodig. Er blijft dus meer land over voor de natuur. En het is een belangrijke voorwaarde voor een eerlijker verdeling van eten onder de wereldbevolking.

We denken goed na over de ingrediënten waarmee we werken. Wij kiezen voor kikkererwten uit Noord-Italië in plaats van Zuid-Amerika. Dat betekent minder uitstoot door transport en geen gekapte regenwouden. Er vinden al proeven plaats met het kweken van kikkererwten in Nederland. Wij kunnen niet wachten op de oogst! Daarnaast gebruiken we zoveel mogelijk biologische en lokale producten.

Ook zijn we voortdurend op zoek naar verpakkingsmateriaal dat zo duurzaam mogelijk is. Dus materiaal dat zoveel mogelijk gerecycled en ook composteerbaar is. Maar als je wilt: neem gerust je eigen bord, schaal, dienblad of pan mee. Dat belonen we met een extraatje. Want het beste verpakkingsmateriaal is natuurlijk géén verpakkingsmateriaal!

Onze falafel is vegan en zoveel mogelijk organic. Wil je meer weten? Vraag het onze mensen in de kiosk. Zij kunnen je er alles over vertellen.

What’s in a name?

Marcus Tullius Cicero (106 voor Christus – 43 voor Christus) was filosoof, politicus, advocaat, redenaar. Hij is vernoemd naar de kikkererwt, ‘Cicer arietinum’ in het Latijn, die de basis vormt van onze falafel. Eén van Cicero’s voorvaderen, de naamgever van het geslacht Cicero, kweekte misschien peulvruchten. Wie zal het zeggen? Wij, op onze beurt, hebben onze falafels naar hem genoemd: Cicero!