Warme Zöpie 0.0%

blank

Koude dagen? Geen probleem. Deze winter is warme Zöpie 0.0% exclusief bij Cicero verkrijgbaar. Kom langs en proef deze unieke Drentse variant van glühwein.

Het idee voor deze warme winterdrank ontstond op een frisse herfstdag. ‘We hadden het koud en zeiden tegen elkaar: een beker glühwein zou nu best smaken’, zegt Lukas Groenewold. ‘Zo kwamen we op het idee om dat zelf te maken, maar dan op onze eigen manier. Het is toch heerlijk om even bij ons een bekertje ‘Drentse glühwein’ te komen drinken om op te warmen?’

Sap van De Fruithof

Zöpie heeft als basis appelsap van De Fruithof in Frederiksoord. Dit sap wordt geperst van de vele oude appelrassen op het uitgestrekte terrein van de Fruithof en heeft daardoor een heel eigen en bijzondere smaak. Cicero werkt graag biologisch en met regionale producten. Omdat we vanuit onze kiosk geen alcohol mogen verkopen, kwamen we al snel uit bij De Fruithof. De mensen daar waren meteen enthousiast over ons plan en we kregen sap mee om uit te proberen.

Intense geur en smaak

Edwin Frei, enthousiaste medewerker van Cicero, heeft druk geëxperimenteerd door het sap met allerlei verschillende specerijen en citrussoorten te verwarmen. De ingrediënten kregen alle tijd om de geurige aroma’s aan het sap af te staan. ‘We waren verrast hoe intens de geur en smaak waren’, zegt Edwin. De combinatie van het pure Drentse appelsap en de juiste melange van 6 specerijen (o.a. kaneel en steranijs) en 2 soorten citrus geven de drank een unieke smaak, zonder de toevoeging van kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen.

Drentse glühwein, Drentse naam

Zo’n bijzondere Drentse variant op glühwein verdiende ook een eigen naam. Daarbij adviseerde het Drentse Huus van de Toal. Zij hadden enkele ideeën, waaronder Zeupie. Dat is een benaming die ook voorkomt in een oud Drents rijmpje. Zeupie kun je ook schrijven als Zöpie, wat lijkt op Zopie (van de koek en Zopie). ‘Een leuke winterse associatie’, aldus Lukas en Edwin.

Delen

Heb je een vraag of opmerking?

Neem gerust contact met ons op via het onderstaande formulier.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste ontwikkelingen binnen Cicero? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.